2 min read

Separasjon: Regler, prosess og rettigheter

Separasjon: Regler, prosess og rettigheter
Separasjon: Regler, prosess og rettigheter
3:56

Når ektefeller bestemmer seg for å avslutte samlivet, er separasjon et viktig første skritt. Denne artikkelen gir en detaljert oversikt over prosessen, inkludert regler, søknadsprosessen, og hva du bør være oppmerksom på. Ved å forstå disse aspektene kan du sikre en smidigere overgang og være bedre forberedt på de juridiske og praktiske utfordringene som kan oppstå.

Hva er separasjon?

Når ektefeller velger å leve adskilt, men fortsatt juridisk gift, må de gjennom en formell separasjon. Denne perioden gir ektefellene mulighet til å vurdere om de virkelig ønsker å avslutte ekteskapet før de kan søke om skilsmisse.

Hvem kan søke om separasjon?

Enhver ektefelle kan initiere prosessen, uten krav om samtykke fra den andre parten. Det er heller ikke nødvendig å oppgi en grunn for beslutningen. Søknaden sendes til Statsforvalteren i det fylket der ektefellene sist bodde sammen, eller der en av partene bor nå.

Hvordan søke?

Prosessen for å søke om å leve adskilt innebærer flere trinn:

  1. Registrering: Fyll ut søknadsskjemaet som er tilgjengelig på Statsforvalterens nettsider. Dette kan sendes inn digitalt eller på papir.
  2. Meklingsattest: Hvis ektefellene har felles barn under 16 år, må de legge ved en attest fra familievernkontoret. Denne attesten, som bekrefter at mekling er gjennomført, må ikke være eldre enn seks måneder.
  3. Innsending: Lever søknaden til riktig Statsforvalter. Hvis bare én ektefelle signerer søknaden, vil Statsforvalteren kontakte den andre for signatur eller innsigelser.

Behandling av søknaden

Etter innsendelse vil Statsforvalteren behandle søknaden og utstede en bevilling hvis alle krav er oppfylt. Behandlingstiden varierer, men det tar vanligvis mellom to og fem uker. Ved kompliserte tilfeller kan det ta lengre tid.

Rettsvirkninger

Under perioden der ektefellene lever adskilt, er de fortsatt juridisk gift. Dette betyr at ingen av partene kan gifte seg på nytt. Den midlertidige adskillelsen påvirker også økonomiske og juridiske forhold som arv, felleseie og gjeld.

Økonomiske og praktiske forhold

Denne perioden gir ektefellene tid til å ordne økonomiske og praktiske forhold før en eventuell skilsmisse. Dette inkluderer:

  • Fordeling av eiendeler: Verdien av eiendeler og gjeld skal fordeles. Hovedregelen er likedeling, med unntak for særeie, skjevdelingskrav og enkelte andre unntak.
  • Bosted for barn: Foreldre må bli enige om hvor barna skal bo, og hvordan samværet skal fordeles. Dette avtales under meklingen.
  • Barnebidrag: Forelderen som ikke bor sammen med barna, må betale barnebidrag. Dette er ikke skattepliktig for mottakeren.

Skilsmisse etter separasjon

Etter ett år med formell adskillelse kan en av ektefellene søke om skilsmisse. Søknaden sendes også til Statsforvalteren, og ektefellene må dokumentere at adskillelsen har vært reell, uten gjenopptakelse av samlivet.

Faktisk samlivsbrudd

En alternativ måte å oppnå skilsmisse på er gjennom faktisk samlivsbrudd, der ektefellene har bodd adskilt i minst to år uten å formalisere separasjonen. Dette krever dokumentasjon på at samlivet faktisk har vært brutt i hele perioden.

Opphevelse av separasjon

Hvis ektefellene gjenopptar samlivet under adskillelsen, må de melde fra til Skatteetaten om at separasjonen er opphevet. Kortvarige forsøk på å gjenoppta samlivet medfører ikke automatisk opphevelse.

Viktige tips for en vellykket prosess

  • Dokumentasjon: Inkluder all relevant dokumentasjon i søknaden.
  • Tydelighet: Vær tydelig og konkret i kommunikasjonen med Statsforvalteren.
  • Juridisk hjelp: Vurder å kontakte en advokat for veiledning og hjelp gjennom prosessen.
  • Oppdater skattekortet: Endre skattekortet for å unngå økonomiske overraskelser.
  • Kommunikasjon med barna: Sørg for å ha barnas beste i fokus ved fordeling av bosted og samvær.

Nøkkelord for bedre SEO-score

Separasjon, regler ved adskillelse, søknad om separasjon, leve adskilt, skilsmisse, Statsforvalteren, meklingsattest, økonomisk oppgjør, faktisk samlivsbrudd, adskillelsesperiode, juridiske konsekvenser, hos statsforvalteren, skilsmisse i norge, minst ett år, fortsette samlivet, separasjon sendes, under separasjonstiden, først søke om separasjon, flytter fra hverandre, gå fra hverandre, hverandre i minst to, fant det du lette, separasjon og skilsmisse, bodd fra hverandre

Skilsmisse - slik går du frem

Skilsmisse - slik går du frem

Hva er en skilsmisse? En skilsmisse er en juridisk prosess hvor et ekteskap formelt avsluttes. Prosessen kan være kompleks, spesielt når det er barn...

Read More
Barnebidrag - Hvordan fungerer det?

Barnebidrag - Hvordan fungerer det?

Frem til et barn fyller 18 år er foreldre forpliktet til å forsørge barna sine økonomisk. Dersom en forelder ikke bor sammen med barnet skal...

Read More
Foreldreansvar: En guide til rettigheter og plikter

Foreldreansvar: En guide til rettigheter og plikter

Hva er foreldreansvar? Foreldreansvar er retten og plikten foreldre har til å ta avgjørelser på vegne av barnet i personlige forhold. Dette...

Read More